POP3 vs. IMAP

Denne artikel handler om, hvordan man læser mails. Hvis du ikke ved hvad POP3 eller IMAP er, men godt ved hvad en mail, en mailklient og en mailserver er, så læs roligt videre.

Man kan enten læse mails via webmail eller via sin mailklient, som Outlook, Apple mail, Thunderbird mf. Vælger man en mailklient, skal man tage stilling til, hvordan mails skal hentes ned fra mailserveren og til mailklienten. Der er to måder, at hente sine mails på for at læse dem, POP3 og IMAP. De kommer med hver sine fordele og ulemper. Alligevel anbefaler vi brugen af IMAP, hvis ikke der er specielle grunde til andet.

Introduktion til POP3

POP3 har eksisteret i flere årtier og er dermed den ældste metode, og den metode, som de fleste mailklienter vælger, som standard. Der har også været en del mailudbydere, som kun tilbød POP3, og som slet ikke tillod brugen af IMAP.

POP3 minder meget om helt almindelig brevpost.

  1. Din ven sender et brev (mail) til dig.
  2. Brevet afleveres på afsenderens postkontor (afsenderens mailserver)
  3. Postvæsenet bringer brevet på tværs af landet til postkontoret nærmest dig (til din mailudbyders mailserver)
  4. Du kommer hjem fra arbejde, åbner postkassen (din mailklient) og der ligger brevet til dig i din postkasse
  5. Du er nu ansvarlig for brevet, det eksisterer ikke andre steder end hos dig

Som udgangspunkt er der altså kun én kopi af en mail, som går fra afsender via to mailservere og ender hos modtageren.

Introduktion til IMAP

Den anden metode hedder IMAP og er en protokol til at læse mails, mens de fortsat ligger på serveren. Som udgangspunkt gemmes mails ikke på din lokale computer, som bliver ude på din postudbyders mailserver. Derfra kan du læse dem, sortere dem i foldere og slette dem, som du har lyst til. Når en mail markeres, som læst, så er det på serveren at den markeres til at være læst.

I sammenligning skridtene listen ovenfor med POP3, så afviger forløbet i punkt 4 på den måde, at det kun ser ud til, at dine mails ligger i din inbakke i din mailklient. I virkeligheden ligger de på serveren og du får blot vist dine mails i din mailklient på samme måde, som internetbrowserne internet explorer og firefox viser hjemmesider til dig, der ligger på en webserver.

Forskellen mellem POP3 og IMAP

Hvis du kun benytter én computer til at checke mails og du i øvrigt ikke kalkulerer med, at den pludselig skulle gå i stykker, så er der ikke den store forskel - fra brugerens synpunkt - på de to protokoller.

Men fra et brugersynspunkt, har IMAP nogle store fordele.

På plussiden:

  • Mails ligger på serveren. Det betyder, at du kan tilgå dine mails fra to computere, og du vil altid se det samme billede. Har du åbnet og læst en mail på den ene computer, så vil mailen også være markeret, som læst, når du åbner dit mailprogram på den anden computer.
  • Hvis din computer crasher og skal reinstalleres eller hvis den bliver stjålet, så har du ikke mistet dine mails. Når du har fået ny computer, eller en reinstallation, så opretter du bare samme mail i dit mailprogram og voilá! alle dine mails er igen tilbage i din indbakke og evt. underfoldere, som de altid har været.

På minussiden:

  • Du har brug for mere serverplads på mailserveren for at gemme alle mails der, da de ikke slettes fra serveren, når du "henter" mail fra din computer. Dette kan kun løses ved at købe mere plads, eller ved at vælge en mailudbyder, som giver masser af plads. Sidste løsning er bedste valg, fx. med en gratis Gmail for du mere end rigeligt med plads
  • Mails ligger på serveren og kan ikke læses, når du er offline. Det kan løses ved, at aktivere "offline" brug. Så kopieres mails ned på computen i en cached version. Du kan så have dine mails med dig på samme måde, som normalt, og læse og svare offline.

Det er en anbefaling, at benytte IMAP, hvis det er muligt.