Opsætning af egen router

Trådløs router

Alle kan frit opsætte egen trådløs router. Det er vigtigt, at det er en router, og ikke et access point.

Når der bruges en trådløs router, så kan man have lige så mange enheder (computere, tablets, telefoner, spillemaskiner, fjernsyn etc.) tilsluttet boligens internetforbindelse, som man ønsker.

Da mange elektriske apparater (Bluetooth, bilalarmer, FM, WiFi) arbejder på netop 2,4Ghz frekvensbåndet, er det naturligt at der vil forekomme forstyrrelser på dette. Vi anbefaler derfor stærkt, at du køber en  'dual band router'. Med dual band, kan routeren sende på både 2,4GHz og på 5GHz frekvensbåndet og du vil kunne have enheder på begge netværk samtidigt. Dine nye på 5GHz og de lidt ældre på 2,4GHz.

Anbefaling af routere

Hvis du ikke ved hvilken router, som du skal vælge, så er her to gode forslag:

TP-LINK Archer C2 er et forslag på en god router, som leverer mere end den lave pris indikerer. Den har 2.4GHz og 5GHz (dual band) samt 1000Mbit porte på WAN og LAN. Prisen er ca. kr. 350,- Så de aktuelle priser hos forhandlerne på Pricerunner.

Vi anbefaler denne til almindelig størrelse lejligheder, hvor dataudtaget sidder nogenlunde centralt og hvor der ikke er betonvægge på tværs af lejligheden.

TP-LINK Archer C9 er en kraftigere router og anbefales, hvis der er behov for bedre rækkevidde, fx. ved en stor lejlighed, eller hvis stikket er placeret i "den ene ende" af lejligheden. Den er også et godt valg, hvis der er betonvægge inde i lejligheden, som signalet skal passere. Denne router har, ligesom sin lillebror, både 2.4GHz og 5GHz. En ekstra fordel er, at der følger beslag med til brug for vægmontering.

Denne router er noget dyrere, ca.  800,- kroner. Du kan se den aktuelle pris på pricerunner. For den ekstra pris følger et kraftigere trådløst signal, som bedre kan nå de fjerne hjørner af de store lejligheder, eller igennem betonvægge.

Opsætning af router

Når du opsætter din router, så er det vigtigt, at du ikke vælger "brofunktion" eller "bridge mode". Specielt Apple routere er slemme til at går i "bridge mode", hvilket i korte træk vil sige, at den slukker for sin router-funktioner og bliver til en switch (acccess point). Læs her hvordan du ændrer en Apple router i brofunktion tilbage til at være en router igen.

De fleste routere i dag har både 2,4GHz og 5GHz. Du bør aktivere begge, men give dem forskellige navne. Typisk et "_5G" efter det, der ligger på 5GHz-båndet.

Forbind dine enheder til 5GHz, hvis du kan se begge netværk

Når du skal forbinde dine enheder trådløst til din router, så kan du ofte se begge netværk; både det med og det uden "_5G". Hvis du kan se begge så indtast kun koden til 5GHz netværket. Kan din enhed kun se 2,4GHz båndet, så vælges dette bånd i stedet. På den måde får du delt dine nye og hurtige enheder (5G) fra de lidt langsommere, og sikre samtidigt, at dine nyere enheder i tide og utide skifter fra det det ene netværk til det andet, hvilket giver et kort udfald hver gang.