Opsætning af egen router

Trådløs router

Alle kan frit opsætte egen trådløs router. Det er vigtigt, at det er en router, og ikke et access point.

Når der bruges en trådløs router, så kan man have lige så mange enheder (computere, tablets, telefoner, spillemaskiner, fjernsyn etc.) tilsluttet boligens internetforbindelse, som man ønsker.

Da mange elektriske apparater (Bluetooth, bilalarmer, FM, WiFi) arbejder på netop 2,4Ghz frekvensbåndet, er det naturligt at der vil forekomme forstyrrelser på dette. Vi anbefaler derfor stærkt, at du køber en  'dual band router'. Med dual band, kan routeren sende på både 2,4GHz og på 5GHz frekvensbåndet og du vil kunne have enheder på begge netværk samtidigt. Dine nye på 5GHz og de lidt ældre på 2,4GHz.

Anbefaling af routere

Hvis du ikke ved hvilken router, som du skal vælge, så er her et forslag på en god og billig router. Den har 2.4GHz og 5GHz (dual band) samt 1000Mbit porte på WAN og LAN:

TP-LINK Archer C2 Router. Pris ca. kr. 400,00. Se aktuelle priser og forhandler hos Pricerunner.

Ellers er der mange sider på nettet, hvor routere er testet og bliver anbefalet. Fx. har søndagsavisen skrevet og anbefalet et par routeren: Søndagsavisen: test af trådløse routere.

Alt om Data har testet og skrevet om deres resultater i to separate artikler: Stortest: Trådløse routere med luft under vingerne og Her får du mest router for pengene

Opsætning af router

Når du opsætter din router, så er det vigtigt, at du ikke vælger "brofunktion" eller "bridge mode". Specielt Apple routere er slemme til at går i "bridge mode", hvilket i korte træk vil sige, at den slukker for sin router-funktioner og bliver til en switch (acccess point). Læs her hvordan du ændrer en Apple router i brofunktion tilbage til at være en router igen.

De fleste routere i dag har både 2,4GHz og 5GHz. Du bør aktivere begge, men give dem forskellige navne. Typisk et "_5G" efter det, der ligger på 5GHz-båndet.

Forbind dine enheder til din router

Når du skal forbinde dine enheder trådløst til din router, så kan du typisk se begge netværk; både det med og det uden "_5G". Hvis du kan se begge så indtast kun koden til 5GHz netværket. Kan din enhed kun se 2,4GHz båndet, så vælges dette bånd i stedet. På den måde får du delt dine nye og hurtige enheder (5G) fra de lidt langsommere, og sikre samtidigt, at dine nyere enheder i tide og utide skifter fra det det ene netværk til det andet, hvilket giver et kort udfald hver gang.

Routere vi har dårlig erfaring med

• D-Link DIR-809 Wi-Fi router kan vi ikke anbefale. Routeren har en maks hastighed på 100Mbit med kabel. Det synes vi er for lidt.

Derudover falder signalstyrken meget i forhold til afstand. Vi har oplevet, at en måling tæt på routeren gav 95/95Mbit. Flyttede vi os bare 7 meter fra routeren faldt hastigheden til under 10/10Mbit. Der blev målt på 5GHz båndet.
  • D-Link DIR-865 kan heller ikke anbefales. Her opleves nedsat hastighed til omkring 150Mbit direkte på kabel, trods et Gigabit WAN interface.

Trådløst opleves stærkt nedsat hastighed, selv ved små afstande. Tæt ved routeren kan cirka 120Mbit fint måles, men bare 10 meter væk er vi nede på cirka 9Mbit.

Routere vi har gode erfaringer med

• Linksys WRT 1900AC - Super hurtig kablet forbindelse op imod 900Mbit ved ren test af FTP til en lokal klient. Denne router er mest tiltænkt nørden, som måske selv vil have lov til at stille op alt og smide sit eget Firmware på.

Trådløst er det med en Macbook Pro testet op imod 800Mbit på denne router, hvilket må siges at være et virkelig godt resultat.
  • TP-Link Archer C2, C7, C9 - Disse routere har vi haft stor succes med, ud over den billige pris, så er hastigheden og den generelle ydelse af routeren i topklasse. Kablet er de alle Gigabit routere, hvilket er unormalt i prisklassen omkring de 350-500kr

Trådløst har vi erfaret af selv den lille model kan håndtere op til 600Mbit, dette er igen et virkelig godt resultat, prisen taget i betragtning. Selv flere større og dyrere routere, kan ikke ramme disse hastigheder, selvom de ofte praler med det på kassen.