Opstæning af Apple-router

Tilslut routeren korrekt

En af de fejl vi oftest ser, er at folk ikke slutter deres Apple-routere korrekt til netværket. Der er simpelthen uvished om hvilke porte man skal benytte til hvad. Men i virkeligheden er det ikke særligt svært. Hovedreglen er, at du altid skal slutte din router til netværket via den port der har et lille "O" oven over. Du kan herefter bruge de resterende porte med "<***>" symbolet, til at tilslutte flere kablede enheder til netværket. Hvis du stadig er i tvivl om hvilke porte der er til hvad, eller måske slet ikke kender alle funktionerne på din Apple-router, så læs videre.

 

Tilgå din AirPort korrekt

Din Airport har ikke noget WebUI som det kendes fra en normal router. I stedet skal du have fat i Airport-værktøjet, som altid følger med din MAC. Den nemmeste måde at finde det på, er ved at bruge søgefeltet oppe i hjørnet.

Hvis du er Windowsbruger, skal du hente værktøjet fra Apple. Dette kan gøre her.

Herefter skal du tilgå din router ved at åbne værktøjet, og dobbeltklikke på din Airport. Ofte skal man være tilsluttet samme netværk som routeren for at kunne finde denne, men det skal man ikke med Airport-værktøjet. Den søger alle Apple-routere i nærheden. Når du åbner dit Airport-værktøj, skulle du gerne kunne se din router i programmet, som vist herunder:

 

Konfiguration af din router

En ting du skal være meget opmærksom på, når det gælder Apple-udstyr, er at Apple altid holder dig i hånden og dette gælder også deres routere. Nogle gange er det bare ikke altid at Apple har gjort det godt nok - og her kommer et sådan tilfælde! Når du tilslutter din Airport-router til et Novomatrix netværk, så ligger der i realiteten allerede en router og oversætter dine adresser, også kaldet "NAT". Af uforklarlige årsager til vil din Apple-router også meget gerne oversætte dette for dig, men den vil egentlig helst være fri og bare sende signalet videre. Dette betyder reelt at din Airport kan fremstå som en af de tre nedenstående enheder. 

Router

Hvis din Airport fremstår som en router, så er alt godt. Din enhed er konfigureret korrekt, selvom den ikke selv mener dette. Ofte vil du stadig se en gul lampe, men denne skal du ignore. Når din Airport er opsat på denne måde, vil den under fanen "Netværk" og indstillingen "Routerfunktion" være sat til indstillingen "DHCP og NAT".

Hub

Såfremt din router er opsat som et Hub er den i virkeligheden bare dum. Det, den gør, er at den videresender alt data til alle porte og herved egentlig bare duplikerer alting. Dette er ikke særligt smart og vil i de fleste tilfælde betyde at den også sender de modtagne pakker tilbage igennem WAN-porten igen, hvilket fanges af vores systemer. Derfor vil en Airport opsat som Hub ikke få forbindelse ud, da forbindelsen vil anses som værende usikker på netværket og vores udstyr blokerer for sådanne enheder. Hvis din Airport er opsat som Hub, vil den under fanen "Netværk" og indstillingen "Routerfunktion", være sat til indstillingen "kun DHCP".

Access Point

Hvis din Airport er opsat som Access Point vil den som udgangspunkt ikke benytte DHCP. Den vil i stedet benytte hub-funktionen og bare videresende hvad den modtager. Forskellen mellem det normale hub (som blev forklaret herover) og Access Point funktionen, er at denne funktion også virker trådløst. Dette betyder dog også, at der nu er langt mere data der duplikeres og dette medfører, at du nu SLET IKKE får forbindelse til netværket. Da der heller ikke benyttes DHCP her, vil din Airport slet ikke få en IP-adresse og vi kan derfor godt glemme alt om at få forbindelse til internettet. En Airport opsat som Access Point (som også kaldes brofunktion), vil under fanen "Netværk" og indstillingen "Routerfunktion" være sat til indstillingen "fra (Brofunktion)"

Okay tak! Men hvordan kommer jeg så på? 

Vi skal nok få dig på nettet, men det er vigtigt først at forså hvad de forskellige indstillinger på routeren reelt gør. Lad os nu se på, hvordan din router opsættes helt korrekt. Til en start skal du selvfølgelig være sikker op at din router er sluttet korrekt til, efter anvisningerne ovenover.

Forstår du det stadig ikke helt, så skal stikket med ringen og teksten "Ethernet WAN-port" altså sluttes til stikket i væggen og de resterende stik kan du benytte til andre enheder.

I vores tilfælde er eksemplet en Airport Express, som altså kun har én WAN og én LAN port. Hvis du opsætter din Airport for først gange, vil den ikke kunne opsættes uden forbindelse til internettet. Tjek derfor, at ALT er opsat korrekt! Derefter skal du egentlig bare følge anvisningen på skærmen. Du skal dog være helt opmærksom på 3 ting:

  1. Du skal først og fremmest være sikker på at din router er opsat til at modtage adresse via DHCP.
  2. Tjek herefter at din router ER opsat til dobbelt-NAT
  3. Ignorer den besked som din Airport somme tider vil giver, der der siger noget om dobbelt nat og et forslag om opsætning til brofunktion. 

Tjek at din Airport er sat til "DHCP og NAT" under fanen "Netværk" og indstillingen "Routerfunktion", som vist herunder. Hvis den er dette, så har du allerede udført punkt 1. 

 

Hvis din AirPort har været i bridgefunktion

Såfremt din AirPort har været opsat i bridgefunktion, er det en lille ekstra ting du skal sikre dig. Ved brug af en router i bridgefunktion og dermed som om den var et Access Point, så vil den automatisk benytte det allerede eksisterende DHCP range fra vores router. Dette giver dog et problem, når den skal stilles tilbage i router-funktion, da den ikke kan benytte samme range som vores netværk gør. Du skal derfor trykket på knappen "Netværksindstillinger" under fanen "Netværk". Dette bringer nedenstående vindue frem. Sæt her din router til at benytte et 192.168 range. Stil værdierne som nedenfor. 

 

Tjek nu at din Airport er opsat til DHCP, og at du altså ikke har fået opsat en statisk IP adresse på denne. Du skal i din ende ikke foretage dig noget, hvis du ønsker fast IP igennem os. Det klarer vi i vores ende. Derfor skal din Airport altid være opsat med internetadgang via DHCP. Hvis punkt 1 er udført, så er punkt 2 lige til. Du skal gå hen til fanen "Internet" og her skal du ved øverste punkt vælge "Vha. DHCP". Det er vigtigt at huske dette, da folk ofte forvekslet indstillingen under "Netværk", med denne indstillinger under fanen "Internet". Disse to faner gør ikke det samme!

Vælg selv kanalerne i jeres TV pakker

Vælg selv jeres kanaler i jeres TV pakker

Nu kan I også vælge selv på et sløjfeanlæg!

 

Læs mere

Links til TV via nettet

Se alle licenskanalerne på din computer live
www.dr.dk

Se alle kanalerne fra TV2
www.tv2.dk

De mest populære tv-serier fra TV3 og TV3+
www.viaplay.dk

Gratis indhold fra Viasat
www.viafree.dk

Det mest populære fra Kanal 4, Kanal 5 og 6'eren
www.dplay.dk

Lyder det interessant?

Så book os til en kort præsentation ved næste bestyrelsesmøde.

Ring i dag: 70 22 22 00